Skip to main content

Mintys apie vietinį ir išorinį turizmą

 Venecija, Barselona, Nida kiti miestai skęsta nuo turistų. Taip ir taip pagalvojau, kad turizmas yra gerai, bet kai jis labai intensyvus, tai pats turizmas praranda prasmę:

* norisi erdvės, patogumo - o ne sausakimšų įdomių objektų

* norisi nors šiek tiek pasijusti vietiniu ir valgyti, kur dona mama ruošia maistą ir valgyti kartu su vietiniais

* norisi pažinti šiek tiek moestą, šalį, jos užkaborius, o ne nulaižytus turistams objektus, viešbučius, skverus, aikštes

* net norisi pajusti, kad esi svetimas toje aplinkoje ir nei kaip prie jos per porą dienų nepriprasi, nes tam reikia laiko (metų ar dešimties)

* norisi surasti pačiam kažką specifinio, o ne tik objektus iš lankstinuko ar turistinio tinklapio

Taip kartais pati jaučiuosi, kartais jaučiu, kad taip jaučiasi turistai mano mieste. Turistai yra kaip koks invazinis organizmas, nei vietoj, nei laiku, tik skirtumas, kad yra iš turisto šiek tiek naudos. Jeigu jis tik viešbutyje gyvena ir niekur kitur pinigo neleidžia - mažokai ponai leidžiat pinigo, prašom daugiau, daugiau.

Daugiau, nes elementariai iš turisto turi būti daug naudos visiems - atveri duris, bet kita šalis turi atverti piniginę ir susimokėti. Tai lengva mano išvada - važiuoji turistauti į užsienį, tai visos rinkliavos turi būti pritaikytos ir neturi trikdyti vietinių gyventojų ritmo ir būsto įperkamumo dėl savo turistinio smalsumo.

Comments